PIAȚA SE MIȘCĂ. OARE CA SĂ SE AȘEZE MAI BINE?

Astăzi nu voi lansa speculații. Azi doar voi comenta.

Aurul a spart rezistența de la 1720 transformând-o în suport și ajungând la 1740 dolari uncia la ora la care scriu. Pun această mișcare mai mult pe seama devalorizării dolarului american decât pe seama aprecierii aurului în sine. Argintul a urmat și el același grafic având aceeași creștere procentuală.

Interesantă este evoluția parității euro dolar unde există o mișcare de 200 pipși bullish ceea ce înseamnă că deciziile luate ieri la summitul european marchează cel puțin un balon de oxigen dat economiei europene. Nu mă pot opri însă să nu remarc comentariile din presa americană și britanică …… hai să zicem pesimiste….. care pun această creștere într-o cauzalitate conjuncturală. Este clar, dolarul se devalorizează, iar rezolvarea (măcar parțială) a problemelor europene le readuc în discuție pe cele americane în valoare de 14.000 miliarde dolari. Este clar că economia americană se află la răscruce, iar această perdea de fum creată în jurul bondurilor europene nu mai rezistă mult….. se destramă. Dar am promis că mă abțin de la comentarii. :))

Celelalte valute au oscilat în rangeul lor normal și așteaptă evoluțiile principalelor perechi cheie de pe piață.

Piața bursieră a marcat azi creșteri spectaculoase, Europa fiind azi vedeta. Stoxx50-ul a crescut cu 6,08%, Dax-ul cu 5,35% iar FTSE cu 2,89. Indicii americani au marcat creșteri și ei în medie de 3%, ședința de tranzacționare mai având cam o oră până la închidere la ora la care scriu.

Indicele de volatilitate, volx, a ajuns azi la valori pe care le vezi greu în piață. Ultimele 7 ore a ajuns la valoarea de 26, ceea ce dă o imagine a volumelor ridicate care se tranzacționează acum.

Petrolul crește și el ușor, spărgând rezistența de la 111 dolari barilul, fără o consolidare serioasă deasupra acestei valori. Această mișcare ușoară a prețului petrolului, lipsa de reacție mai amplă la evenimentele de azi, mă fac să-mi ridic semne de întrebare serioase. Ori prețul era deja apreciat în așteptarea evenimentelor de ieri, ori reacționează mai greu așteptând comenzile din economie, ori OPEC-ul a sporit producția preîntâmpinând creșterea prețului la solicitarea occidentului.

Un indicator serios al revigorării economice va fi deprecierea safe havenurilor, cu cei 4 exponenți cheie de care am mai vorbit. Și în primul rând francul francez. Nu mă aștept la revigorarea pieței imobiliare în curând, încrederea în viitor a populației și capitalizarea ei fiind pe unul din ultimele locuri din listele de priorități actuale ale guvernelor. Pe bună dreptate.

Nu cred că ieșirea din această criză se va face în modul clasic printr-un boom economic, printr-o creștere spectaculoasă ca amploare și ca timp. Pentru că asistăm la o criză complexă. Această criză se manifestă asemeni mai multor boli într-un organism bolnav, boli ce parțial au aceleași simptome. Pe măsură ce bolile se vor vindeca rând pe rând, organismul se a simți, treptat, mai bine. Deci mă aștept la creșteri ale economiilor mondiale ”umane”, cu procente exprimate cu o singură cifră, având ca motor noile tehnologii și  cercetarea.

Leul nostru a prins momentul prielnic și se apreciază față de euro (deci cam față de toate valutele), pe fondul aprecierii euro de azi. Însă mișcarea e de mică amploare și dă o foarte mică gură de oxigen presiunii inflaționiste de la noi. Interesant este comentariul Guvernatorului băncii noastre centrale, Mugur Isărescu, care mai emite un semnal contradictoriu. Vorbind despre lipsa economisirii populației în bănci (care din punct de vedere al teoriei economice dă puterea investițională în economie) domnia sa reclamă necesitatea substituirii acesteia din exterior, vorbind astfel de un dezechilibru macroeconomic. Tradus mai pe românește, BNR recunoaște că sărăcia populației conduce la dezechilibre macroeconomice.  Dar tot dumnealui vorbea cu alte ocazii despre necesitatea reluării creditării, adică de necesitatea reluării consumului. Însă subalterni ai domniei sale vorbesc despre presiunea asupra bugetului și importantele dezechilibre pe care le-ar aduce eventualele creșteri cu cheltuielile salariale. Cred că o linie unitară ar fi de dorit, nu una conjuncturală.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s